• همه غیر از امیر (ع)
موضوع: خطابه غدیر
کلمات کليدي: خطابه، خطابه غدیر، خطبه پیامبر در روز غدیر، خطبه غدیر، غدیر خم
در خطبه غدیر و در فراز پنجم آن از زبان پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم می خوانیم:
" و الله سوره عصر درباره ی علی علیه السلام نازل شده است. (سپس حضرت سوره ارا تلاوت می کنند) بسم الله الرحمن الرحیم. قسم به عصر (1) قطعا انسان زیان کار است (2) مگر علی همان کسی که ایمان آورده و به خق و صبر راضی است."
قبل از هر چیز یک بار سوره عصر را می آوریم و آن را با کلام نبوی تطبیق می دهیم:
" بسم الله الرحمن الرحیم. قسم به عصر (1) قطعا انسان زیانکار است (2) مگر کسانی که ایمان بیاورند و عمل نیک انجام دهند و به حق و صبر توصیه کنند (3) "
مشاهده می کنید که حضرت منظور از عبارت "کسانی که" در آیه سوم را امیرالمؤمنین علیه السلام می دانند.
البته به این مطلب فقط در خطبه غدیر اشاره نشده است. ما چند نمونه از روایات ذیل این سوره رانقل می کنیم تا قوت بحث بیشتر مشخص شود.
ما فقط به برخی از روایات تفسیر برهان اکتفا می کنیم:
- امام صادق علیه السلام :
"منظور از ایمان آوردن، ایمان آوردن به ولایت امیرالمؤمنین علیه السلام ، از توصیه به حق، توصیه کردن فرزندان و آیندگان خود به ولایت و از توصیه به صبر، توصیه اهل خود و یکدیگر به ولایت و صبر بر آن است."
- در روایت دیگری فرمود:
" معنای عصر، زمان قیام امام زمان، معنای انسان های زیانکار دشمنان ما، منظور از ایمان آوردن ایمان به نشانه های ما، منظور از عمل نیک، ترجیح ندادن برادر مؤمن بر خود، منظور از خق، امامت و منظور از صبر، صبر در سختی هاست.
- حضرت در جای دیگر "اعمال نیک" را به انجام واجبات تأویل کردند.
- همجنین حضرت در روایتی توصیه به حق را امر کردن به تقوی و تأویل کردند
در آخر باید به روایتی جعلی اشاره کنیم که اهل تسنن آن را از قول پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم نقل کرده اند که در آن، منظور از انسان زیانکار، ابوجهل بیان شده است و ایمان آورندگان تأویل به "أبوبکر"، کسانی که اعمال نیک انجام می دهند، تأویل به "عمر" و توصیه کننده به حق و صبر تأویل به أمیرالمؤمنین علیه السلام شده است.
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم در خطابه غدیر صریحا اشاره می کنند و قسم کفاره دار می خورند که این سوره در شآن امیرالمؤمنین علیه السلام است. این خطابه توسط اهل تسنن نیز نقل شده است لذا قابل استناد است. البته در کتاب شواهدالتنزیل که از کتب اهل تسنن است و آیات پیرامون امیرالمؤمنین علیه السلام در آن جمع آوری شده است، سند این روایت ضعیف دانسته شده و صحیح آن را حدیثی می داند که عالم بزرگ اهل تسنن "جلال الدین سیوطی" در تفسیر خود "الدر المنثور" نقل می کند و در آن روایت انسان زیانکار، ابوجهل و توصیه کننده به حق و صبر، امیرالمؤمنین علیه السلام و سلمان علیه الرحمة و الرضوان بیان شده است.
نوشته شده توسط گروه غدیر در روز جمعه 1391/2/29 ساعت 20:37
من این مطلب را پسندیدم
|