• [صفین] خطبه ای که آتش به پا کرد!
موضوع: جنگ های دوران حکومت
کلمات کليدي: باورهای وهابیت، صفین
بعد از جریان بستن آب توسط لشکر معاویه و بی آبی و عطش سربازان امیرالمومنین علیه السّلام،لشکر امام وارد شرایط بحرانی شد.
خطبه ی آتشین امیرالمومنین
لشکر مدتی در همین حال بود تا در آن شرایط "اشعث بن قیس" به امام رسيد و گفت:
آيا صحيح است که مردم شام ما را از آب فرات محروم سازند، در حالي که تو در ميان ما هستي،و شمشيرهاي ما با ماست؟! اجازه بده، که به خدا سوگند، يا راه فرات را باز کنيم يا در اين راه بميريم، و به اشتر فرمان بده که با سربازان خود در هر کجا دستور ميدهي بايستد. امام فرمود: اختيار با شماست.
آن گاه نقطه ای را که مالک اشتر با نيروي خود بايد در آنجا موضع بگيرد معين کرد و در ميان انبوه لشکريان خود خطبه ی کوتاهی خواند و اين خطبه چنان آتشين و مهيج بود که سپاه امام نیروی عجیبی گرفت و پس از آن بود که شرایط جنگ دگرگون شده و اتفاقات حیرت انگیزی افتاد. آن خطبه چنين است:
«قد استطعموکم القتال فاقروا علي مذلة و تاخير محلة او رووا السيوف من الدماء ترووا من الماء. فالموت في حياتکم مقهورين و الحياة في موتکم قاهرين.الا و ان معاويه قاد لمةً من الغواة و عمس عليهم الخبر حتي جعلوا نحورهم اغراض المنية». [1] .
«سپاه معاويه با اين عمل (بستن آب بر شما) شما را به پيکار دعوت کرده است. اکنون بر سر دو راهي هستيد: يا به ذلت در جاي خود بنشينيد، يا شمشيرها را از خون (آنان) سيراب کنيد تا خود از آب سيراب شويد. مرگ در زندگي توام با شکست شماست و زندگي در مرگ پيروزمندانه تان. آگاه باشيد که معاويه گروهي از بي خبران و گمراهان را به همراه آورده و حق را در زير پرده ی تزوير از آنان پنهان کرده است تا (ناآگاهانه) گردنهای خود را آماج تيرها و شمشيرها کنند.»
اشعث در همان شب در ميان سربازان تحت امر خود ندا در داد و گفت: هر کس آب ميخواهد يا مرگ، ميعاد ما با او هنگام صبح است.[2]و[3]
به این ترتیب در فاصله کوتاهی لشکر امام با روحیه ای مضاعف به سمت شریعه فرات حمله ور شده و آماده ی تسخیر رود شدند.
---------------------
[1]خطبه ی 51 نهج البلاغه
[2]وقعه صفین ص166، الامامه و السّیاسه ج1 ص194
[3] ذکر این نکته لازم است که اشعث بن قیس از جمله شخصیت های منفی تاریخ بوده است.او در زمان پیامبر اسلام آورده و به عقیده برخی از جمله شیخ طوسی بعد از رحلت ایشان،از اسلام برگشت.او همواره رفتار منافقانه ای داشته تا جایی که در همین جنگ صفین و هنگام بر نیزه کردن قرآن توسط لشکر معاویه،او از جمله کسانی بود که امام را وادار به عقب نشینی کرد.همچنین هنگامی که در انتهای جنگ امام اشخاص مورد نظر خود را برای داوری حکمیت انتخاب کرد،او از جمله کسانی بود که باعث شد ابوموسی اشعری به عنوان داور فرستاده شود.برای اطلاع بیشتر از دهها خیانت دیگر و رفتار های خبیثانه این شخص به کتب و منابع مربوطه مراجعه شود.
با تصرف و تلخیص از فروغ ولایت،آیت الله جعفر سبحانی
نوشته شده توسط گروه زندگی نامه در روز چهارشنبه 1391/3/3 ساعت 16:57
من این مطلب را پسندیدم
|