• شیطان در منا
موضوع: غدیر در تاریخ
کلمات کليدي: احتجاج امیرالمومنین با طلحه، انکار غدیر توسط طلحه، شیطان در منا، گزارش حجه الوداع
ظهور شیطان در منا
در آخرین حج پیامبر صلی الله علیه و آله که به غدیر ختم شد، مردم در منا کنار پیامبر صلی الله علیه و آله جمع شده بودند. چشمشان به فردی افتاد که بسیار زیبا نماز می خواند و به درگاه خدا ناله می کرد. کسانی که حاضر بودند، گفتند:
«یا رسول الله! چه نماز زیبایی می خواند!»
پیامبر در جواب فرمود:
«این همان شیطان است که پدر شما را از بهشت بیرون کرد».
در اینجا امیرالمؤمنین علیه السلام با بی اعتنایی به او رو کرد و فرمود:
«إن شاء الله روزی تو را خواهم کشت».
شراکت شیطان با دشمن امیرالمؤمنین
شیطان پاسخ داد:
«تا وقت معلوم از طرف پرودگار بر قتل من قادر نخواهی بود. چرا قصد قتل مرا کردی؟ به خدا قسم احدی تو را دشمن نمی دارد مگر آنکه نطفه ی من قبل از نطفه ی پدرش در رحم مادرش قرار می گیرد. من در اموال و اولاد دشمنان تو شریک هستم. آن گاه با اشاره به آیه ی 64 سوره اسراء گفت این همان کلام خداوند است که می فرماید: در اموال و اولاد آنها شریک باش.»
پاکی ولادت و محبت امیرالمؤمنین
سپس پیامبر صلی الله علیه و آله فرمود:
«ای علی! راست می گوید. کسی از قریش تو را دشمن نمی دارد مگر زنازاده و کسی از انصار تو را دشمن نمی دارد مگر یهودی و کسی از عرب تو را دشمن نمی دارد مگر زنازاده و کسی از بقیه ی مردم تو را دشمن نمی دارد مگر شقاوتمند.»
سپس لحظاتی سر مبارک خود را پایین انداخت و بعد سر خود را بلند کرد و فرمود:
«ای انصار! فرزندان خود را بر محبت علی عرضه کنید! اگر پاسخ مثبت دادند، فرزندان شما هستند و اگر نپذیرفتند فرزند شما نیستند.»
یادآوری چند نکته:
1. نماز زیبا ملاک نیست. شیطان هم نماز زیبا می خواند. متأسفانه برخی کسانی که برای حج تمتع یا حج عمره مشرف می شوند، جذب نماز ظاهری آنان می شوند. غافل از اینکه شیطان هم نماز زیبا می خواند.
طاعات منکران ولایت قبول نیست
صد بار اگر ز چشمه ی زمزم وضو کنند
2. اشاره ی امیرالمؤمنین علیه السلام به قتل شیطان و پاسخ او اشاره به داستان طرد شیطان است. در آن داستان خدای متعال به شیطان می فرماید:
«از اینجا خارج شو! تو رانده شده هستی و لعنت من تا روز قیامت بر تو خواهد بود.1»
شیطان در جواب می گوید:
«خدایا! مرا تا روز قیامت مهلت بده2»
خداوند در جواب می فرماید:
«تو تا وقت معلومی مهلت داری3.»
در روایات آمده است که خداوند به ازای عباداتی که کرده بود، او را مهلت داد4. هم چنین آمده است که منظور از وقت معلوم، ظهور امام زمان علیه السلام است. اما اینکه شیطان به دست چه کسی کشته می شود روایات چند دسته می شوند. برخی می گویند به دست خود امام زمان علیه السلام کشته می شود، بعضی می گویند به دست امیرالمؤمنین علیه السلام و بعضی می گویند به دست پیامبر صلی الله علیه و آله این کار صورت می گیرد5. زیرا ما قائل به رجعت و بازگشت ائمه پس از ظهور امام زمان علیه السلام هستیم.
3. آیه ی 64 سوره ی اسراء به اجازه هایی که توسط خدای متعال به شیطان داده شده است، اشاره دارد. دو عدد از آن اجازه ها شریک شدن شیطان در فرزندان و اموال انسان است که در روایات مصادیق مختلفی برای آن بیان شده است که این داستان یکی از مصادیقش در اینجا بیان شده است.
1. سوره حجر(15): 34 و 35
2. همان: 36
3. همان: 37 و 38
4. تفسیر البرهان: 3: 366
5. همان: 365 و 366
نوشته شده توسط گروه غدیر در روز دوشنبه 1391/6/13 ساعت 15:19
من این مطلب را پسندیدم
|