• [صفین] نامه نگاری با معاویه
موضوع: جنگ های دوران حکومت
کلمات کليدي: جریر، طلقا، معاویه، ناحیه
بعد از تسلّط امیرالمومنین علیه السلام بر مناطق اطراف و انتصاب فرماندهان و والیان هر سرزمین،نوبت به رسیدگی به سرزمین شام و حاکم آن یعنی معاویه پسر ابوسفیانبود.امام بعد از این تصمیم،نامه ای نوشته و به وسیله ی شخصی به نام "جریر" که دوستی دیرینه ای با معاویه داشت،آن را به وی رساند.امام هنگام اعزام جریر، به او فرمود:
"تو با نامهي من به سوي معاويه برو. اگر بر آنچه که مسلمانان اتفاق دارند وارد شد چه بهتر، در غير اين صورت به او اعلام کن که سکوت و آرامش که تاکنون وجود داشته است ديگر وجود نخواهد داشت [1] و به او برسان که من هرگز بر استانداري او راضي نبودهام و مردم نيز بر جانشيني او راضي نخواهند بود. [2] ."
به هر ترتیب جریر نزد معاویه رفته و نامه را تسلیم وی کرد. متن این نامه بدین شرح بود:
"بيعت (مهاجران و انصار با من) در مدينه حجت را بر تو در شام تمام کرد و تو را ملزم به اطاعت ساخت. کساني که با ابوبکر و عمر و عثمان بيعت کردند، با همان کيفيت، با من بيعت کردند. پس از اين بيعت، ديگر نه حاضران اختيار مخالفت با آن را دارند و نه غايبان مانند تو اجازهي رد کردن آن را !
شورا (بنابر رأي شما) از حقوق مهاجران و انصار است که اگر به امامت کسي اتفاق کردند و او را امام ناميدند اين کار مورد رضايت خداست و اگر کسي از فرمان آنان، به صورت اعتراض يا به قصد ايجاد شکاف، بيرون رود او را به جاي خود مينشانند و اگر طغيان کند با او به سبب پيروي از غير راه مؤمنان پيکار ميکنند و خدا او را در بيراهه رها ميکند و درقيامت وارد دوزخ سازد که چه سرنوشت بدي است.
طلحه و زبير با من بيعت کردند و سپس بيعت خود را شکستند. شکستن بيعت مانند رد آن است (يعني مانند کار تو اي معاويه). تا حق فرا رسيد و فرمان خدا پيروز شد. بهترين کارها در نزد من براي تو عافيت و سلامتي توست، ولي اگر خود را در معرض بلا قرار دهي با تو نبرد ميکنم و از خدا در اين راه کمک ميجويم.
دربارهي قاتلان عثمان زياد سخن گفتي. تو نيز در آنچه که ساير مسلمانان وارد شدهاند وارد شو و آن گاه حادثه را نزد من مطرح کن. من همگان را بر عمل به کتاب خدا وادار ميسازم. (اينکه ميگويي من قبلاً قاتلان عثمان را تحويل تو دهم تا با من بيعت کني) اين درخواست تو همچون فريب دادن کودک از شير است. به جان خودم سوگند، تو اگر به خرد خود و نه به هواي نفست بازگردي مرا پاکترين فرد نسبت به خون عثمان مييابي.
بدان که تو از «طلقا» و آزاد شدگان پس از اسارت در اسلام هستي و براي اين گروه خلافت حلال نيست و حق عضويت در شورا ندارند. من به سوي تو و کساني که از ناحيهي تو مشغول کار هستند جرير بن عبدالله را، که از اهل ايمان و هجرت است، اعزام کردم تا بيعت کني و وفاداري خود را اعلام داري. [3] ."
این نامه نگاری ها شاید شروعی بود برای ایجاد فضای تیره بین کوفه و شام؛که در نهایت منجر به جنگ صفّین شد.
--------------------------------------
[1] حاکم اسلامي پيش از اعلام جنگ بايد اخطار کند که هر نوع اماني که سابقاً وجود داشته است مرتفع شده است. قرآن کريم در اين آيه تصريح ميفرمايد:«و اما تخافن من قوم خيانة فانبذ اليهم علي سواء» (انفال:58).
[2] وقعهي صفين، صص 27 و 28؛ تاريخ طبري، ج 5، ص 235.
[3] وقعهي صفين، صص 29 و 30 الامامة السياسة، ج 1، صص 84 و 85؛ عقد الفريد، ج 4، ص 322؛ تاريخ طبري، ج 3 نوشته شده توسط گروه زندگینامه در روز شنبه 1390/9/19 ساعت 16:40
من این مطلب را پسندیدم
|