• ابليس و شياطين در غدير
موضوع: غدیر در تاریخ
کلمات کليدي:
ابليس و دار و دستهاش -اين دشمنان سخت کوش انسان- «غدير» را هولناکترين مقطع براي خود به حساب آوردند. آنان واهمه داشتند که پس از غدير، راه گمراهيِ انسانها بسته شود. به همين جهت در آن روز، بسيار محزون بودند و فريادشان بلند بود.
ولي شياطين انسي به فرياد ابليس و گروهش رسيدند و در همان غدير وعدههايي به او دادند و نقشههايي کشيدند و توطئههايي نمودند که آن حزن و اندوه و فريادهاي شيطان يکباره تبديل به خوشحالي و سرور گرديد.
هنگامي که پس از رحلت پيامبر صلي اللَّه عليه و آله اجراي دقيق آن نقشهها را در سقيفه ديدند سر از پا نميشناختند، و ابليس (بزرگِ شياطين) در آن روز تاجگذاري کرد و دستور شادي و سرور رسمي به گروهش داد.
احاديثي که ذيلاً ذکر ميشود شاهد اين مدعا است.
فرياد شيطان در غدير
امام باقر عليهالسلام فرمود: ابليس چهار مرتبه فرياد بلند کشيده است: روزي که مورد لعن خداوند قرار گرفت، روزي که از آسمانها به زمين فرستاده شد، روزي که پيامبر صلي اللَّه عليه و آله مبعوث شد، روز غدير خم (که اميرالمؤمنين عليهالسلام منصوب شد).[1]
وعدههاي منافقين به شيطان
امام باقر عليهالسلام فرمود: هنگامي که پيامبر صلي اللَّه عليه و آله دست اميرالمؤمنين عليهالسلام را گرفت و فرمود: «مَنْ کُنْتُ مَوْلاهُ فَعَليٌّ مَوْلاهُ»، ابليس و بزرگان گروهش حاضر بودند.
شياطين به او گفتند: به ما چنين نگفته بودي! بلکه خبر داده بودي که هرگاه پيامبر از دنيا برود اصحاب او متفرق ميشوند! اين طور که او صحبت کرد برنامهي مستحکمي را پيشبيني کرد که هر کدام از جانشينانش هم از دنيا برود ديگري به جاي او مينشيند!
ابليس در پاسخ گفت:
برويد، که اصحاب او به من وعده دادهاند که به هيچيک از گفتههاي او اقرارنکنند، وآنان هرگز اين وعدهي خود را نميشکنند![2]
سرور و شادي شيطان از کفر و ارتداد مسلمين
امام باقر عليهالسلام فرمود: هنگامي که پيامبر صلي اللَّه عليه و آله در روز غدير دست اميرالمؤمنين عليهالسلام را گرفت، ابليس در بين گروهش فريادي کشيد و همهي شياطيني که در خشکي و دريا بودند نزد او گرد آمدند و گفتند: اي آقاي ما، و اي مولاي ما، چه نگراني برايت پيش آمده است؟ ما فريادي وحشتناکتر از اين از تو نشنيده بوديم!
ابليس گفت:
اين پيامبر کاري کرد که اگر به نتيجه برسد هرگز معصيت خداوند انجام نخواهد گرفت.
شياطين گفتند: اي آقاي ما، و اي مولاي ما، تو بودي گمراه کنندهي آدم!!
هنگامي که منافقين در بين خود گفتند: «پيامبر از روي هواي نفس سخنميگويد»، و يکي از آن دو نفر (ابوبکر و عمر) به ديگري گفت: «نميبيني چگونه چشمانش در سرش مانند مجانين ميگردد»، هنگامي که اين سخنان را گفتند ابليس از خوشحالي فريادي کشيد و دوستانش را جمع کرد و گفت: «شما ميدانيد که من قبلاً گمراه کنندهي آدم بودهام»!؟ گفتند: آري. ابليس گفت: «آدم عهد و پيمان را شکست ولي به خداوند کافر نشد؛ اينان عهد و پيمان را شکستند و به پيامبر کافر شدند»!!
هنگامي که پيامبر صلي اللَّه عليه و آله از دنيا رفت و مردم غير علي عليهالسلام را براي خلافت بپا داشتند، ابليس تاج پادشاهي بر سر گذاشت و منبري نصب کرد و بر روي آن نشست و شياطينش را جمع کرد و به آنان گفت:
شادي کنيد، چرا که تا امام قيام نکند خداوند اطاعت نميشود.[3]
تلاش شيطان براي به گناه کشيدن شيعيان
امام صادق عليهالسلام فرمود: هنگامي که پيامبر صلي اللَّه عليه و آله سخنانش را در غدير فرمود و اميرالمؤمنين عليهالسلام را براي مردم نصب کرد، ابليس فريادي کشيد که بزرگانِ گروهش نزد او جمع شدند و گفتند: اي بزرگِ ما، اين چه فريادي بود؟! ابليس گفت:
واي بر شما ! امروز مانند روز عيسي است!
بخدا قسم، مردم را در اين باره گمراه خواهم کرد...
بار ديگر ابليس فريادي کشيد و بزرگان گروهش نزد او جمع شدند و گفتند: اي بزرگِ ما، اين فريادِ دوم چه بود؟! ابليس گفت:
خداوند در بارهي گفتهي من آيهاي نازل کرد: «وَلَقَدْ صَدَّقَ عَلَيْهِمْ اِبْليسُ ظَنَّهُ»: «ابليس گمان خود را بر آنان به صدق رسانيد».
سپس ابليس به سوي آسمان متوجه شد وگفت:
خداوندا، به عزّت و جلالت قسم، گروههاي هدايت يافته را هم به بقيه ملحق خواهم کرد!
در اينجا پيامبر صلي اللَّه عليه و آله - که متوجه رفتار ابليس بود- اين آيه را از جانب خداوند تلاوت فرمود: «اِنَّ عِبادي لَيْسَ لَکَ عَلَيْهِمْ سُلْطانٌ» : «تو را بر بندگانِ واقعيِ من تسلط و راهي نيست».
بار ديگر ابليس فريادي کشيد و بزرگان گروهش بسوي او باز گشتند و پرسيدند: اين فرياد سوم چه بود؟ ابليس گفت:
بخدا قسم، از اصحاب عليّ (که نميتوانم بر آنهاتسلّط داشته باشم)! ولي خداوندا، قسم به عزّت و جلالت، گناهان را براي آنان (يعني شيعيان علي) زيبا جلوه خواهم داد تا با ارتکاب آن ايشان را به درگاه تو مبغوض نمايم.[4]
سخن شيطان با پيامبر در غدير
شيطان در روز غدير به صورت پيرمردي زيبا روي نزد پيامبر صلياللَّه عليه و آله آمد و گفت:
اي محمد، چقدر کماند آنان که واقعاً طبق گفتههايت با تو بيعت ميکنند!![5]
حزن شيطان در غدير، و سرور او در سقيفه
اميرالمؤمنين عليهالسلام فرمود: پيامبر صلي اللَّه عليه و آله به من خبر داد که: ابليس و رؤساي اصحاب او هنگام منصوب شدن من در روز غدير حاضر بودند. در آن روز، اصحاب ابليس رو به او کردند و گفتند:
اين امت مورد رحمت قرار گرفتند و از گمراهي محفوظ شدند، و ديگر نه ما را و نه تو را بر آنان راهي نيست، چرا که امام و پناه خود بعد از پيامبرشان را شناختند.
ابليس با ناراحتي و اندوه از آنان جدا شد.
اميرالمؤمنين عليهالسلام در ادامهي کلامش فرمود: پيامبر صلي اللَّه عليه و آله به من خبر داد: آن هنگام که مردم بعد از وفات من بيعت تو را بشکنند، ابليس اصحابش را جمع ميکند و آنان در مقابل او به سجده در ميآيند و ميگويند:
اي آقاي ما، اي بزرگِ ما، تو بودي که آدم را از بهشت بيرون کردي!
ابليس ميگويد:
کدام امت بعد از پيامبرشان گمراه نشدند؟! هرگز!! شما گمان ميکنيد من بر اينان سلطه و راهي ندارم؟! چگونه ديديد مرا هنگامي که کاري کردم تا امر خدا و پيامبر را در بارهي اطاعتِ علي بن ابي طالب کنار گذاردند؟...[6]
پی نوشت :
[1] بحارالأنوار: ج 37 ص 121.
[2] بحارالأنوار: ج 37 ص 120 و 168. عوالم: ج 3:15 ص 125 و 135.
[3] روضهي کافي: ص 344 ح 542. جملهي آخر اين حديث در متن عربي چنين است: «لايُطاعُ اللَّهُ حَتّي يَقُومَ الإمامُ». اين جمله احتمال دو معني دارد: الف: تا امام بر حقي امور را به دست نگيرد خدا اطاعت نميشود. ب: تا امام زمان عجل اللَّه فرجه قيام نکند خدا بطور کامل اطاعت نميشود.
[4] بحارالانوار:ج 37 ص 164 و 165.
[5] بحارالانوار: ج 37 ص 135. عوالم: ج 3:15 ص 303.
[6] کتاب سليم: ح 579. روضهي کافي: ص 343 ح 541.
برگرفته از کتاب : گزارش لحظه به لحظه از واقعه غدیر
به قلم : محمد باقر انصاری زنجانی نوشته شده توسط گروه واقعه غدیر در روز يکشنبه 1390/3/15 ساعت 8:55
من این مطلب را پسندیدم
|