• [صفین] نامه معاویه به چهره های مشهور
موضوع: جنگ های دوران حکومت
کلمات کليدي: ابوسفیان، زبیر، معاویه، ناظر، وصيت
در مطلب قبل آورده شد که معاویه در آخرین اقدام خود پیشنهادی را مطرح کرد، که بنابر آن حکومت مصر به او واگذار شده و در ازای آن او حکومت امیرالمومنین را تایید کند!
افشای هدف معاویه توسط علی علیه السلام
ایشان در افشای هدف معاویه از این پیشنهاد خطاب به جریر فرمود:
"هدف معاويه اين است که من در گردن او بيعتي نداشته باشم تا هر چه ميخواهد برگزيند و ميخواهد تو را معطل نگاه دارد تا مردم شام را براي جنگ بيازمايد[بر توان رزمی خود بیافزاید] . در همان روزهاي نخست که من در مدينه بودم مغيرة بن شعبه نظر داد که من معاويه را بر مقام خود ابقا کنم، ولي من نپذيرفتم. خدا روزي را نياورد که من افراد گمراه را به کمک بگيرم. اگر دست بيعت داد (که هيچ)، در غير اين صورت، به سوي من باز گرد. [1] ."
سرانجام همان طور که امام پیش بینی کرده بود،معاویه هدفی جز اتلاف وقت نداشت.جریر-نماینده امام- بعد از مدت ها مذاکره،بدون هر گونه نتیجه ای به کوفه بازگشت.ناگفته نماند که جریر بعد از بازگشت به دلیل عملکرد ضعیف خود مورد بازخواست شدید برخی از شخصیت های برجسته از جمله مالک اشتر نیز قرار گرفت.
نامه معاویه به چهره های مشهور
معاويه پيش از آنکه به سوي صفين حرکت کند به عمروعاص گفت: ميخواهم با سه نفر مکاتبه کنم و آنها را بر ضد علي بشورانم. اين سه نفر عبارتند از عبدالله بن عمر، سعد بن وقاص، محمد بن مسلمه.
مشاور معاويه نظر او را نپذيرفت و گفت: اين سه نفر از سه حالت برون نيستند؛ يا هوادار علي هستند که در اين صورت نامهي تو مايهي استواري آنان در راه علي ميشود، يا هوادار عثمان هستند که در اين صورت چيزي بر استواري آنان نميافزايد، و اگر از افراد بي طرف باشند هرگز تو در نظر آنان موثقتر از علي نيستي و در نتيجه نامهي تو تأثيري بر ايشان نخواهد گذاشت. [2] .
معاويه نظر مشاور خود را نپذيرفت و سرانجام نامهاي به امضاي خود و عمروعاص به عبدالله بن عمر نوشت که مضمون آن چنين است:
"حقايق اگر از ما مخفي و پنهان باشد هرگز از تو مخفي نيست. عثمان را علي کشت،به گواه اينکه قاتلان او را امان داده است. ما خواهان خون عثمان هستيم، تا آنان را به حکم قرآن بکشيم. و اگر علي قاتلان عثمان را به ما بدهد ما از او دست بر ميداريم و آن گاه مسئلهي خلافت را مانند عمر بن خطاب به صورت شورا در ميان مسلمانان مطرح ميکنيم. ما هرگز خواهان خلافت نبوده و نيستيم. ما از تو ميخواهيم که بپاخيزي و ما را در اين راه کمک کني. اگر ما و شما با هم متحد شويم علي مرعوب ميگردد و عقب نيشيني ميکند. [3] ."
این سه نفر در نامه هایی جداگانه جواب های جالب توجّهی به معاویه دادند که در مطلب بعدی آن ها را نقل خواهیم کرد.
----------------------------
[1] وقعهي صفين، ص 52؛ شرح نهجالبلاغهي ابنابيالحديد، ج 3، ص 84.
[2] الامامة و السياسية، ج 1، صص 88 و 89.
[3] وقعهي صفين، ص 63
نوشته شده توسط گروه زندگینامه در روز شنبه 1390/10/10 ساعت 14:50
من این مطلب را پسندیدم
|