• ابوبرزه اسلمی
موضوع: اصحاب
کلمات کليدي: ابوبرزه اسلمی، اصحاب
ابو برزه، از اصحاب رسول خدا صلي الله عليه و آله و اميرالمؤمنين علي عليه السلام است. نام او نضله فرزند عبداللَّه و به قولي فرزند عبيد يا عابد است و در سال 60 هجري قبل از مرگ معاويه، يا سال 64 هجري در زمان حکومت يزيد بن معاويه دار فاني را وداع گفته است. به نقل ابن حجر عسقلاني و ابن اثير و ديگر مورخان، ولي در فتح مکه و فتح خيبر و غزوه حنين و چند غزوه ديگر در رکاب رسول خدا صلي الله عليه و آله حضور داشته و سپس در رکاب اميرالمؤمنين عليه السلام در جنگ صفين و نهروان جنگيده و بعد در فتح خراسان شرکت کرد و در همان جا وفات نموده است. [1]
دو روایت در مورد جناب ابوبرزه:
ابو برزه و اعتراض به يزيد بن معاويه
او در شام در مجلس يزيد بن معاويه حاضر بود که اسراي آل محمّد صلي الله عليه و آله را از کربلا آوردند، وقتي مشاهده کرد «يزيد بن معاويه» بر لب سيدالشهدا عليه السلام چوب خيزران ميزند، گفت:
«اي يزيد! چوب را بردار، من خودم ديدم که پيامبر صلي الله عليه و آله آن [لبان] را مي بوسيد. اي يزيد! آيا نمي داني که روز قيامت تو را مي آورند، در حالي که ابن زياد - لعنه اللَّه - شفيع توست و حسين عليه السلام را مي آورند در حالي که شفيع او حضرت محمد صلي الله عليه و آله است.»
وي اين سخنان را گفت و برخاست و رفت. [2]
حديثي در فضيلت حضرت علي
انس بن مالک نقل ميکند:
رسول خدا صلي الله عليه و آله به من فرمود، ابو برزه را به نزد آن حضرت صلي الله عليه و آله فراخوانم، وقتي خدمت پيامبر خدا صلي الله عليه و آله شرفياب شد، حضرت اين حديث را که من نيز شنيدم به او فرمود:
يا ابا برزه، ان ربّ العالمين عهد إليَّ عهداً في علي بن ابي طالب، فقال: انه راية الهدي، و منار الايمان، و امام اوليائي، و نور جميع من أطاعني؛
اي ابو برزه، خداوند با من در مورد علي بن ابيطالب عهدي فرموده است که او رايت و پرچمدار هدايت و منار ايمان و پيشواي اولياي من است، نور و پرتو همه کساني است که مرا اطاعت کنند.
سپس رسول خدا صلي الله عليه و آله در ادامه فرمود:
يا ابا برزه، علي بن ابي طالب أميني غداً في القيامة و صاحب رايتي في القيامة، علي مفاتيح خزائن رحمة ربّي؛
اي ابو برزه، همانا علي فرداي قيامت امين و صاحب رايت من است، و کليدهاي گنجينههاي رحمت پروردگارم در دست او خواهد بود. [3]
________________________________________________________
پی نوشت:
[1] ر. ک: اسد الغابه، ج 5، ص 19 و 146 ؛ الاصابه، ج 6، ص 433 ؛ تهذيب التهذيب، ج 8، ص 513 ؛ در رجال طوسي، ص 60، ش 3 تنها به اسم و کنيه و اين که از اصحاب حضرت علي عليهالسلام بوده، اکتفا نموده است.
[2] اسد الغابه، ج 5، ص 20.
[3] حلية الاولياء، ج 1، ص 66.
برگرفته از کتاب: اصحاب امام علی علیه السلام
به قلم: سيد اصغر ناظم زاده قمي
نوشته شده توسط گروه اصحاب در روز دوشنبه 1391/1/28 ساعت 23:58
من این مطلب را پسندیدم
|